hits

livingdoll

Heldigvis finnes det krig

 • DATO: 17.02.2018 | KLOKKEN: 21:09 |
 • KATEGORI: Tanker & meninger |
 • KOMMENTARER: 3
 • ________________________________________________________________

  Ta på deg sko og jakke, gå ut og se opp på stjernehimmelen. Er det en klar kveld, skal du med det blotte øyet være i stand til å se omtrentlig tre tusen stjerner. Det er ganske mange, er det ikke? Når du leser tallet ser det kanskje ikke så stort ut. Når du holder beløpet i pengesedler, er det ikke så mye. Men når du står der, omringet av tre tusen små, lysende prikker - da er det mange.

  Hvordan tror du nattehimmelen ville sett ut om det var 7,5 milliarder av disse små prikkene? Jeg kan fortelle deg dèt, også. Det ville ikke vært noen himmel i det hele tatt. Kun et veldig sterkt lys. Prikkene ville vært så tette at det ikke ville vært plass til noe himmel imellom dem. Det ville vært som å stirre inn i en lyskaster.

  La oss gjøre disse prikkene litt større, og plassere dem rundt omkring på jorden. 7,5 milliarder prikker, i menneskestørrelse. Forestill deg 7,5 milliarder mennesker som skal ha rent drikkevann og mat på tallerkenen hver eneste dag. 7,5 milliarder som skal ha rene klær å gå i, et tak over hodet, og en seng å sove i. 7,5 milliarder som skal ha en jobb, eller en skole, å dra til. 7,5 milliarder som skal leve. Kan du forestille deg hvilket enormt forbruk av vann og mat vi snakker om? Nei, antagelig ikke, men kanskje begynner du å innse at dette regnestykket ikke går opp.  Da begynner du kanskje også å forstå hvorfor jeg blir voldsomt provosert hver gang jeg leser en artikkel om enda en mamma som ikke kan nøye seg med 2-3 unger, men må poppe ut seks, syv, åtte, kanskje ni stk før hun kan si seg fornøyd. Kanskje enda fler. I en verden hvor overbefolkning er et reelt problem som fører til at mange mennesker sitter på bar bakke bokstavelig talt uten noe som helst, er det å poppe ut nok unger til å fylle et helt fotballag intet annet enn pur egoisme. Likevel står folk og klapper i hendene, roser henne for det hun har gjort, og oppfordrer henne til å "stå på" og "ikke høre på bitre mennesker". Bitre mennesker som meg, som mener at det må gå an å tenke litt lengre enn nesa rekker. Bitre mennesker som peker på at ønsker man seg en stor familie, trenger man ikke føde alle barna selv - det finnes nemlig nok av barn som venter på å få foster - eller adoptivforeldre.

  Jeg sier ikke at mennesker må slutte å få barn. Jeg forstår at mange føler et behov for å videreføre akkurat sine gener. Det jeg derimot sier, er at det finnes en grense. Det er ikke forsvarlig å poppe ut ti unger, som hver og en skal vokse opp til å få kanskje 2-3 barn hver, som igjen skal vokse opp til å få egne barn. Det blir - unnskyld språkbruken - forjævlig mange unger etterhvert, bare i èn familie.

  Vi kan velge å lukke øyne og ører for realiteten, men faktum er at de valgene vi tar, påvirker ikke bare andre mennesker, men også hele planeten. Ta kjøttindustrien, for eksempel. En av årsakene til at media nå hauser opp grønne dietter er ikke kun fordi folk har begynt å våkne opp og se hvor ille dyrene faktisk har det. Det er minst like mye fordi kloke hoder har forstått at etterspørselen etter kjøtt må ned. Det er ikke lengre verken vann eller areal igjen på planeten til å mette den stadig stigende etterspørselen, og mange har derfor begynt å eksperimentere med kloning av kjøttstykker, kunstig fremstilt kjøtt og tilsvarende. Samtidig som det jobber med å få ned etterspørselen, jobbes det altså med å lage alternativt kjøtt for å få industrien til å gå rundt. Og la det nå bare være sagt; det finnes få land som spiser like godt som det amerikanere, dansker og nordmenn gjør. Vi er med på å påvirke planeten. Derfor må også vi få opp øynene og begynne å tenke på andre enn oss selv.

  På sytten - og attenhundretallet var det vanlig å få mange barn fordi man regnet med at i alle fall halvparten av dem ville dø før fylte to år. I dag regner vi med at alle barna våre blir voksne. I enkelte land er det fremdeles vanlig med en hel ungeflokk, men da skyldes det hovedsakelig fattigdom. Unge jenter må prostituere seg for å få mat, og de færreste har råd til å beskytte seg mot graviditet eller betale for abort. Her i Norge, derimot, har vi et system som hjelper oss økonomisk dersom vi faller utenfor. Vi kan også få gratis kondomer på www.gratiskondomer.no. Vi har ingen annen grunn til å la være å beskytte oss, annet enn at vi ikke gidder og at vi 'alltid har drømt om en stor familie'.

  Det finnes antagelig ikke et menneske i Norges land som blir mer provosert, såret og lei seg enn det jeg gjør når jeg hører om krig, massedrap, selvmordsbombing, skoleskytinger eller annen faenskap. Jeg tuller ikke når jeg sier at jeg kan sitte og grine som en unge fordi en eller annen person jeg ikke engang aner hvem er, er død. Nettopp derfor gjør det meg så utrolig vondt å vite at vi har nådd det punktet hvor vi faktisk trenger disse tingene. Vi trenger regulering av bestanden, for vi er alt for mange. At uskyldige liv går tapt er noe av det mest grusomme og mest urettferdige som finnes, men det er nødvendig, for uten disse dødsfallene, ville planeten bukket under for lenge siden. Det eneste som holder oss i live per dags dato er dødelige sykdommer, alderdom, selvmord, fattigdom og massedrap. Og selv ikke dèt er nok, for det er fremdeles slik at for hver person som dør, blir to nye født.

  Så ha meg unnskyldt at jeg ikke gir tommel opp, hjerte-emoji og hopper av glede hver gang media har enda en sak gående ute med enda en ung mor som har poppet ut barn nummer åtte før fylte 35. Jeg kommer aldri til å kontakte en mor, uansett hvor mange barn hun har, og be henne sette en kork i hølet og få huet ut av egoræva, men den dagen media har en artikkel gående med noen som har gjort nettopp dèt, skal jeg jammen trykke "like".

  //foto: google/tuwiazowna.pl & pinterest.

 • DATO: 17.02.2018,KLOKKEN: 21:09
 • KATEGORI: Tanker & meninger
 • 3 kommentarer
 • 3 kommentarer

  17.02.2018 kl.22:39

  I Norge har fødselsraten sunket, og den synker hvert år.

  Problemet er fødselsraten i f.eks muslimske land og i fattige land i Afrika. Jeg sier ikke at de heller ikke skal få barn, men de er menneskene som føder unge etter unge. De er det reelle problemet. Ikke bare i sine land, men i land de bosetter seg i.

  Jeg er overhode ikke rasist på noen som helst måte, men jeg syns det er skremmende å tenke på at f.eks muslimer i Norge får i snitt 2-3 flere barn enn nordmenn. Det er ikke vanskelig å se hvilke vei det går over en lengre periode.

  Og jeg syns det er fryktelig at det ikke er mer fokus på bruk av prevensjon i u-land, hvor kvinner føder utrolig mange barn inn i elendighet. Afrika er dessverre et utrolig bedritent kontinentet mtp levevilkår, både når det kommer til dyrking av mat og menneskene der. De fleste menn i div Afrikanske land reiser fra familien sin for å oppholde seg i byene, å er særs uinteressert i arbeid på noen som helst plan. Og hvilket kjønn er majoriteten av flyktninger?

  Afrika har fått masse hjelp, og Verdensbanken har lånt div land penger for å komme seg opp, allikevel blir de nye skolene stående ubrukt. Det er ikke til å stikke under en stol at landene sør for Sahara ikke kommer videre, de har siden tidenes morgen utviklet seg tregere enn andre land. Å det er det forskjellige årsaker til, men mange av de er også menneskeskapt.

  Det er selvsagt fryktelig synd på barna som blir født inn i denne fattigdommen og ukulturen, for det kan de jo ingenting for. Men uansett hvor mye utenforstående bidrar til å hjelpe slike land vil det aldri bli bedre på sikt.

  livingdoll

  17.02.2018 kl.22:46

  Anonym: Jeg skal ikke snakke så voldsomt høyt om hva som skjer i Afrika eller diverse muslimske land, for det har jeg liten greie på, selv om jeg selvfølgelig vet at det fødes unger i hopetall der borte, men ut av ren og skjær nysgjerrighet; hvor har du det fra at, og jeg siterer: "De fleste menn i div Afrikanske land reiser fra familien sin for å oppholde seg i byene, å er særs uinteressert i arbeid på noen som helst plan"?

  Lurer også på hvor du har det fra at de nye skolene blir stående ubrukt. Av det lille jeg har sett - som igjen ikke er så veldig mye - virker det som om skolene absolutt blir brukt.

  Ellers er jeg selvfølgelig veldig enig med deg.

  17.02.2018 kl.23:04

  Merker at det egentlige poenget mitt ikke helt kom frem i kommentaren min; det er ikke på grunn av «overbefolkning» i verden at det finnes så mye fattigdom i de fleste u-land, det er heller deres historie, levevilkår og naturlige forklaringer på det. Jeg sier ikke at vi ikke er veldig mange på jorden, for det sier seg selv at vi er flere nå enn før mtp at vi lever mye lengre osv. Men det spiller liten trille i det store og det hele om noen få i «rike» land velger å poppe ut et helt fotballag.

  Jeg har vitterlig ikke lyst til å høres ut som noen bedreviter, for det er jeg ikke, men jeg har studert Afrikas historie og spesielt i områdene sør for Sahara, hvor det er mye fattigdom og elendighet. Der er det ikke unormalt at mennene stikker fra kone(ne), barna og gården for å reise til byene og ikke gjøre noe fornuftig som gjør livene til familien enklere.

  Akkurat nå kan jeg ikke si med den største sikkerhet hvilke land som lånte penger for å bygge seg opp, men resultatet ble at de bygde skoler osv men som bare forfalt uten at de ble brukt. Og landene satt igjen med ingenting, bortsett fra gjeld.

  Det er mange tiltak som har blitt prøvd for å få de fattigste landene til å klare seg, men dessverre er mentaliteten til befolkningen særs annerledes enn vår, og det er jo ikke helt deres feil mtp at dette er snakk om kultur som hatt blitt nedarvet fra generasjon til generasjon i mange herrens år.

  Skriv en ny kommentar